fbpx

Wat zijn de kenmerken van effectief vrouwelijk leiderschap? 5 sterkmakers!

Thema

Doelen halen

Organiseer je leven & werk

Zijn vrouwelijke leiders beter dan hun mannelijke collega’s of is het nu omgekeerd? De eeuwige discussie in vele koffielokalen. En het juiste antwoord is: ‘niet van toepassing’. Laten we dat vooroordeel dus al meteen de vuilnisbak in kieperen, samen met het koffiegruis!

 

Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus, dat wel. We zitten nu eenmaal anders in elkaar. Trouwens, ik spreek liever over mannelijke en vrouwelijke energie, want iedereen draagt beide in meerdere of mindere mate toch in zich.

In dit artikel ga ik graag dieper in op wat vrouwelijk leiderschap nu net typeert, zónder in stereotypes te vervallen. Maar dat vrouwelijk leiderschap effectief ís, staat buiten kijf. Vrouwen hebben altijd gelijk, toch? 😉

Wat zeggen de stereotypes over mannelijk en vrouwelijk leiderschap?

Als we het hebben over de kenmerken van mannelijk en vrouwelijk leiderschap, kunnen we moeilijk om de stereotypes heen. Laten we die dus maar meteen benoemen:

Mannen zijn jagers, gaan recht op hun doel af, kijken alleen maar voor zich uit

Als leidinggevende nemen mannen snelle beslissingen, stellen zich (kei)hard en zakelijk op. Ze zijn emotioneel stabiel en onafhankelijk. Ze kicken op succes en promotie maken. Dat maakt hen “in de publieke opinie” tot geschikte leiders.

 

Vrouwen zorgen voor de groep, bewaken de sfeer, stellen zich onderdanig op

Ook in hun leiderschap zien vrouwen het bredere plaatje. Ze zien letterlijk veel meer gebeuren en handelen met gevoel en finesse. Ze zijn perfectionistisch, zorgzaam, meer afhankelijk en bescheiden in hun rol. Die “softe kanten” worden algemeen minder aanvaard als leiderschapskwaliteiten.

Zegt wie?!

Mijn ervaring als vrouwelijke manager in een mannenbastion

Ikzelf heb altijd tussen de mannen gewerkt. Eerst tijdens mijn studies industrieel ingenieur en later in de farmaceutische sector.

Nog later werkte ik als interimmanager bij verschillende bedrijven, waar ik verandering leidde op overwegend mannelijke afdelingen (onderhoud, magazijn,…). De weekendploegen en vastenachtploegen draaiden er haast uitsluitend op mannen, ook bij het management.

Wat heb ik nu geleerd uit al die jaren ervaring? Wel, deze twee zaken:

  • Het voordeel van zo’n mannenbastion is dat iedereen focust op hetzelfde doel. De zaken gaan vooruit, er wordt productief samengewerkt. Top!
  • Maar wat ik telkens óók merkte, was dat ze die female touch misten: oog hebben voor non-verbale communicatie, gehoor geven aan gevoelens, begrip tonen voor moeilijke situaties… Hmmm.

“Vrouwelijk leiderschap zorgt voor meer balans binnen je organisatie. Sterker nog: het is cruciaal voor een gezonde werkvloer!

– An De Saedeleer –

Vrouwelijk leiderschap is cruciaal voor je organisatie

Mijn rol ging veel verder dan enkel die van change manager, besefte ik. Ik bracht die vrouwelijke energie binnen, waar onbewust zoveel nood aan was. Daar waar mannelijk leiderschap vrij dirigerend kon zijn, nam ik de coachende rol aan.

Mensen weten bijvoorbeeld zelf heel goed hoe ze hun job kunnen verbeteren, waar het efficiënter kan. Maar heel weinig mannelijke managers luisteren naar die input. In plaats daarvan leggen ze nieuwe regels op of “moeien” zich in het technische verhaal. En zoiets werkt dus tegen.

Nogmaals, ik beweer niet dat mannen geen coachende leiderschapsstijl kúnnen hebben. Mijn punt is dat vrouwelijk leiderschap wel degelijk voor meer balans zorgt binnen de organisatie. Sterker nog: vrouwelijk leiderschap is cruciaal voor een gezonde werkvloer!

Gelukkig zijn er steeds meer vrouwen die topfuncties bekleden. En sinds 2017 is er de wet op vrouwenquota, die alle beursgenoteerde bedrijven verplicht om minstens 1/3de vrouwen te laten zetelen in hun raden van bestuur. Super, toch?

 

Effectief vrouwelijk leiderschap:

5 sterkmakers!

Maar om eventjes terug te keren naar de focus van dit blogartikel: wat zijn de kenmerken van effectief vrouwelijk leiderschap? Hieronder vijf sterkmakers waar elke leidinggevende kan uit putten, hetzij ter bekrachtiging van de eigen leiderschapsstijl, hetzij ter inspiratie…

1/ De moederkloek

Euhm, hallo? We mogen het niet hebben over stereotypes, maar wél over clichés? Welja. De meeste vrouwen dragen nu eenmaal dat moederinstinct in zich. Dat is hun natuur.

Vrouwelijke leiders voelen effectief die drang om te zorgen voor de hele bende, hún kroost. Enerzijds is er dat zorgzame voor de mens achter het teamlid. Anderzijds is er onder haar vleugels ook genoeg ruimte voor opleiding en ontwikkeling.

 

2/ Leading by behaviour

Vrouwen willen vaak zelf het goede voorbeeld stellen. Practice what you preach, dus. Zo krijgen ze mensen véél gemakkelijker mee in hun verhaal dan met een codex vol regeltjes en sancties.

Ze fungeren ook graag als rolmodel naar andere vrouwen toe. De boodschap die ze dan uitdragen, is die van: “Je bent precies goed zoals je bent. Neem je positie maar in als vrouw!”

 

3/ Opvolging verzekerd

Iets wat mannelijke leiders al eens vergeten (of niet onder ogen willen zien), is een waardige opvolger klaarstomen tegen dat de tijd er rijp voor is.

Vrouwen denken veeleer in functie van de groep en zorgen dat de boel blijft draaien, ook als zij al lang de fakkel hebben doorgegeven. Om die reden heeft een vrouw aan de top niet zelden een rechterhand, 9 op 10 ook een vrouw. 😉

 

Een vrouwelijke leider zorgt tijdig voor opvolging

4/ Zelfredzame teams

Deze sterkmaker ligt in het verlengde van de vorige. Vrouwelijk leiderschap kenmerkt zich ook door zelfredzame teams. Die kunnen perfect langere tijd functioneren zonder hun vrouwelijke chef.

Daar streeft ze bewust naar, een beetje zoals ze haar kinderen opvoedt. Die moeten uiteindelijk ook zelfstandig hun ding kunnen doen en de juiste beslissingen nemen. Al staat ze hen onderweg wel bij met raad en daad, uiteraard.

 

5/ Langetermijndenken

Een vrouwelijke manager denkt ook vaker vooruit, tot ver in de toekomst. Dan plant ze dit najaar al wat er volgend jaar op het programma staat. Ze maakt gestructureerde plannen en pint die gemakkelijk vast in de tijd.

Vele vrouwen ondernemen, bewust of onbewust, zelfs op het ritme van de natuur:

  • De herfst betekent loslaten en ruimte maken voor nieuwe ideeën;
  • In de winter neem je rust, laad je je batterijen op;
  • De lente is ideaal om dingen te laten groeien, je business te versterken;
  • Tijdens de zomer pluk je de zoete vruchten van al dat harde werk.

Klinkt dit wat zweverig voor jou? Bedenk dan dat je zelf deel uitmaakt van de natuur. Dat elk organisme hier op aarde leeft volgens die fundamentele krachten: de planten, de dieren… Waarom jij dan niet?

Meer weten over leven en werken in balans met de natuur?

Lees dan hier verder: Leven in balans met 5 transformatie elementen

Meer vrouwelijke energie gezocht aan de top!

En? In hoeverre herken jij jezelf in bovenstaande kenmerken van het vrouwelijk leiderschap? Maakt niet uit of je man of vrouw bent, hoor. Iedereen mag gerust wat meer van die vrouwelijke energie inzetten. Dat komt de organisatie alleen maar ten goede.

Binnen een management team is een evenwaardige blend van mannen en vrouwen vandaag nog steeds een must. En hoe meer vrouwelijke leiders, hoe meer dit voor aanvaarding zal zorgen bij het grote publiek. Een vrouw als ploegbaas, manager of CEO moet de normaalste zaak van de wereld worden. Toch?

En dat hoeft heus niet in kostuum! Als vrouw met een toppositie mag je gerust een rokje dragen, dat doet niets af aan je daadkracht. Kleren maken niet de man, nee. En ook niet de vrouw. Het is je leiderschapsstijl die het verschil maakt!

En de allerbeste leider? Die draagt mannelijke én vrouwelijke kwaliteiten in zich.

 

Ondernemen vanuit je innerlijke ik: Online les An en cursisten

Foto door An De Saedeleer tijdens een online praktijkles – Ondernemen vanuit je innerlijke ik traject

Benieuwd naar jouw eigen, unieke kwaliteiten?

Naar jouw innerlijke ik? Hoe die effect heeft op jou en op je omgeving? Dan is mijn gratis webinarOndernemen vanuit je innerlijke ik” een mooie eerste stap naar meer balans in je leven én in je rol als leidinggevende.

Schrijf je nu in voor mijn GRATIS webinar: ‘Ondernemen vanuit je innerlijke Ik’ en ontdek de weg naar meer balans in je leven.

Share This