Eindelijk jouw doelen realiseren met het Chi-An vijfstappenplan!
Benieuwd naar die 5 stappen? Lees dan zeker verder.
1. Creëer je balans
Neem pen en papier en schrijf eerst en vooral je dromen en doelen op. Want wanneer ze alleen maar in je hoofd zitten, blijven ze vaag. Door ze neer te pennen, verdubbel je de kans dat je ze ook écht verwezenlijkt.
Bovendien krijg je zo extra inspiratie en nieuwe energie. En je creëert ruimte in je hoofd! Want als je dromen en je doelen op papier staan, hoeft je brein ze niet te onthouden.
Mijn belangrijkste tip bij deze eerste stap:
durf groot te dromen en te denken!
Belangrijk: neem zeker ook de zaken die jou energie geven en in balans houden op in je actieplan. Want de boog kan niet altijd gespannen staan, toch?
Een gezond evenwicht tussen je werk en je privéleven is een essentiële sleutel om jouw doelen te realiseren. Maak genoeg tijd voor je gezin, je vrienden en familie, je hobby’s en vooral: jezelf.

2. Haal je doel erbij
Wat wil je bereiken op persoonlijk vlak:
- Wie wil je worden?
- Wat wil je doen?
- Wat wil je beleven?
Wat wil je bereiken op professioneel vlak:
- Wat wil je bereiken?
- In welke opleidingen wil je investeren?
- Hoeveel omzet wil je draaien per jaar?
Om deze doelen te realiseren, heb je commitment, focus en vooral doorzettingsvermogen nodig. Hoe ambitieuzer je doel is, hoe groter de inspanning zal zijn.
Je zal bepaalde uitdagingen moeten overwinnen. Want soms zit het tegen… krijg je niet de medewerking waarop je had gerekend, laat de techniek je in de steek of heb je gewoon brute pech.
Tja, wat doe je dan?
Stel jezelf 7 keer de vraag ‘waarom’
Wat je door deze momenten helpt, zijn je eigen ‘waaroms’.
Wanneer je heel sterke ‘waaroms’ hebt, geef je niet zomaar op als het tegenzit. Nee, je bent dan vastbesloten en vastberaden om je doelen wél te realiseren. Je laat je niet ontmoedigen door de problemen die je op je weg tegenkomt.
Maar dan moet je wel eerst weten waarom jouw doelen zo belangrijk voor je zijn. En dan heb ik het niet over oppervlakkige ‘waaroms’, maar over de dieperliggende.
Daarom: stel jezelf eens 7 keer de vraag ‘waarom’. Wat gebeurt er dan? Die eerste antwoorden kan je gemakkelijk uit je hoofd zeggen, maar de dieperliggende vaak niet… En hoe komt dat?
Omdat die laatste antwoorden niet uit je hoofd komen, maar rechtstreeks uit je hart. Je raakt een diepere laag in jezelf aan en boort daarmee ook een diepere en grotere energiebron aan.
Hier vind je de antwoorden die je inspireren, energie geven en waarmee je tegenslagen overwint. Hier vind je jouw passie!
– Greg S. Reid –
3. Implementeer je actieplan
Goed. Nu je weet welke richting je uit wil, is het tijd om jouw subdoelen te bepalen.
Formuleer deze subdoelen wel ‘SMART’: positief, specifiek, meetbaar, aanvaardbaar, realistisch en tijdsgebonden. Het is wetenschappelijk bewezen dat 3 maanden de ideale periode is om een subdoel te realiseren.
Meer hierover lees je in deze blog:
>> Werk efficiënter dankzij slimme SMART doelstellingen
Maak een actieplan op en noteer welke concrete actiepunten je moet ondernemen om al een stap dichter bij je doel te komen. Dit kunnen eenmalige acties zijn, maar evengoed zaken die je dagelijks moet doen, oftewel: dagelijkse routines.
4. Activeer jezelf en analyseer je resultaten
Zet vandaag al een eerste stap en morgen een volgende. En daarna nog één en nog één… Elke stap, klein of groot, is een goede stap om uiteindelijk die doelen te realiseren. Als je maar in actie komt.
Als je bijvoorbeeld ‘s morgens al meteen je loopoutfit aantrekt, heb je na het ontbijt geen excuus meer om niet te gaan lopen. Juist? ?
Giet je actieplan in een vorm die je aanspreekt: een mindmap, een Excel-bestand of werk met post-its. En analyseer wekelijks of maandelijks je evolutie.
Zo kan je snel bijsturen, mocht dit nodig blijken!
5. Neem verantwoordelijkheid door efficiëntie en structuur
Proficiat! De eerste stappen zijn gezet. Nu is volhouden de boodschap! Ai, en daar loopt het nog vaak mis, merk ik. De truc is om systemen en structuren te gebruiken die voor jóu werken.
Bijvoorbeeld:
- Hoe vaak heb je je al niet ingeschreven voor een online opleiding, waarvan de cursus nadien onaangeroerd bleef? Met de juiste structuur verwerk je die training wel op een efficiënte manier.
- Opruimen kan iedereen. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet opnieuw bedolven raakt onder de spullen? Het 5S-systeem voor orde en netheid geeft je in stap 4 en 5 de tips om vol te houden.
Meer hierover lees je in deze blog:
>> De 5S methode: organiseer je werkplaats in 5 simpele stappen.
En zo is er een hele schatkist aan tools, tips & tricks. Samen gaan we op zoek naar wat voor jou natuurlijk aanvoelt. Want alleen dan zal je het volhouden en zal je eindelijk die dromen en doelen realiseren.
Wil jij ook je doelen realiseren, maar weet je niet hoe?
Dan plannen we een vrijblijvende kennismakingsbabbel in.